Volontärarbete utomlands – en lösning på mellanårsångesten

 

Hej fina! Följande inlägg är åt mina finlandssvenska läsare. Läs vidare så får du veta varför!

Vad är dina planer för 2017? Blev du utan en studieplats, eller bestämde du dig för att njuta av ungdomen och hålla ett mellanår? Är planen, att arbeta hårt och spara in pengar för att åka utomlands på ditt livs äventyr?

I’ve been there. Drömmen om att rymma ansvaret till vita sandstränder och snygga aussiepojkar är lockande. När man väl är på backpackingresan i Sydostasien, kan det hela dock kännas meningslöst.

Några läsare bad om tips på vad man skall göra under sitt mellanår. En kompis tipsade om volontärarbete utomlands med Global Contact.

Jag har varit skeptisk av så kallad ”volontourism” d.v.s. att unga från Västen åker till u-länder för att ”rädda världen” och ta bilder till instagram. Det sägs, att volontärarbete bidrar till att lokala mister arbetsplatser och att företagen tjänar stora pengar på det.

unnamed

Skall man utomlands och arbeta och bo bland lokalbefolkningen, är det viktigt att det görs på rätt sätt. Med Global Contact börjar man på en månad lång utbildning på en folkhögskola i Jordanien, El Salvador, Kenya eller Myanmar och bor hos en lokal värdfamilj. Organisationen är non-profit, och man kan arbeta med något som faktiskt är spännande.

volontararbete-i-nepal

Man kan arbeta med ungdomsorganisationer i Palestina, gatubarn i Bolivia, som engelskalärare i Tanzania, i djungeln i Ecuador, på en ekologisk odling i Vietnam, med kvinnorättigheter i Uganda… Man kan välja mellan flera olika typer av arbete i 21 olika länder. Man skall inte tro att man räddar världen, men man bidrar med ett par extra händer till ett spännande projekt. Man kommer i kontakt med annorlunda människor och lär sig t.ex. arabiska, spanska eller Swahili.

Det är bättre att använda sina mellanår på något produktivt som att lära sig ett nytt språk och utmana sig själv. Byron Bay, Bali och Aussiepojkar är roliga, men inte så spännande. Ni kan läsa mera om volontärarbete utomlands på Global Contacts hemsida eller facebook.

folkhogskola-utomlands

Bilderna är tagna av Global Contacts före detta volontärer. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s